Betlémy na hradě 2024

Letošní adventní a vánoční čas ozdobí krásnou výstavní galerii Slezskoostravského hradu výstava dřevěných betlémů ze soudobé tvorby „Mistrů techniky nože a dláta“ ze severovýchodní Moravy. Betlemáři Valašska, regionální pobočky Spolku českých betlemářů a také jejich přátelé z Laška, Vsacka a Slovácka, představí od 23. 11. 2024 do 5. 1. 2024 více jak 60 betlémů vytvořených převážně z lipového dřeva v tradičním krajovém pojetí scény Narození Krista. Vystaveny budou kromě rodinných figurkových betlémů také řezby reliéfní a betlémy pohyblivé. Mimořádnou pozornost jistě upoutá Velký betlém z Příboru, jehož autorem je Metoděj Beran s figurami vysokými 1 m. Velmi zajímavý je i betlém zhotovený v nazarénském stylu autora Jana Brlici z Francovy Lhoty, který udivuje mistrným propracováním obličejových výrazů figur i draperiemi jejich oděvů. Typické valašské betlémy představí Oldřich Unar z Valašských Klobouků a Milan Ptáček z Horní Lidče. Návštěvníci výstavy budou moci obdivovat v sobotu 7. 12. a v sobotu 21. 12. 2024 práci samotných řezbářů, kteří nabídnou své výrobky také ke koupi. Ve spolupráci se Slezskoostravským hradem chtějí Betlemáři Valašska tradičně i letos připomenout dnes již více jak osm set let starou křesťanskou tradici stavění jeslí a betlémů.

Výstava bude zpestřena komentovanými prohlídkami, které se uskuteční v termínech 30.11., 4.12, 8.12, 11.12. a 22.12. a to vždy ve 14:00 a 15:30 hod.

Již tradiční součástí výstavy bude také kvíz či vánoční hledačka, a pro ty co se zúčastní, bude jako vždy nachystané malé překvapení!

Chybět nebude ani tradiční dětský koutek a příjemné občerstvení v hradní kavárně s výborným punčem, svařákem či horkou čokoládou.

Stejně jako loni tak i letos bude výstava pro naše severní sousedy prezentována také v polském jazyce.

Vstupné:

V rámci běžného vstupného na hrad.


Zpět

Pořadatelé a partneři

Hlavní partner

Pořadatel

Realizátor

Programoví partneři

Mediální partner