Betlémy na hradě 2023

Již tradičně se galerie Slezskoostravského hradu zahalí do vánoční atmosféry každoroční výstavou betlémů. Výstava, která bude zahájena 30. listopadu v 17 hodin, potrvá do 7. ledna 2024. Hrad bude otevřen denně od 9 do 18 hodin (mimo 24. a 31. prosince, kdy bude otevřeno do 14 hodin).

Letošní výstavě bude dominovat betlém výtvarnice Terezy Komárkové. Ústřední svatou trojici, Marii, Josefa a Ježíška, doplní 365 dřevěných oveček, které paní Komárkové vlastnoručně vyřezala.

Unikátní je také betlém z roku 1934, zapůjčený z Jesenického muzea. Je složen ze 600 kusů a byl vyřezáván a vystřihován z tvrdého papíru. Zapůjčeny budou také krakovské betlémy ze sbírek Slezského muzea v Katovicích, které jsou inspirovány svou barevností a stavbami východními zeměmi a oproti našim českým betlémům jsou atypické.

Na výstavě se podílely také mateřské a základní školy z Ostravy. Sekce betlémů, které školy vyrobily, bude rovněž k vidění.

Novinkou, která loni zaznamenala velký úspěch, je soutěž „Najdi mě“. Výběrem jedné z hracích karet si můžete vyzkoušet, jak bystré je vaše oko a zda najdete všechny postavy uvedené na vytažené hrací kartě. Po splnění úkolu můžete hrací kartu vložit do speciální urny a možná vyhrajete zámeckou dárkovou sadu.

Vstupné:

V rámci běžného vstupného na hrad.


Zpět

Pořadatelé a partneři

Hlavní partner

Pořadatel

Realizátor

Partneři

Programoví partneři

Mediální partner